
Η καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο θεωρείται παραγωγική σε σχέση με την υπαίθρια καλλιέργεια. Παρόλα αυτά με το να διαφοροποιούμε τις καλλιέργειες μας είναι ένας τρόπος ώστε να ανεβάζουμε και άλλο την παραγωγικότητα του περιορισμένου χώρου μας. Ενώ τεχνικά δεν έχει σχέση με υδροπονικά συστήματα, η καλλιέργεια μανιταριών έχει γίνει διάσημη ανάμεσα στους καλλιεργητές και ταιριάζει τέλεια με το ελεγχόμενο περιβάλλον ενός θαλάμου εσωτερικής καλλιέργειας.
Εκτός από αυτό μπορούν να ταιριάξουν ταυτόχρονα με την καλλιέργεια φυτών σε υδροπονικά συστήματα. Τα μανιτάρια πλευρώτους έχουν παρόμοιες απαιτήσεις σε θερμοκρασία, αγαπάνε την υγρασία και την σκιά που μπορούν να δημιουργήσουν τα φυτά. Σημαντικό είναι επίσης ότι διοχετεύουν διοξείδιο του άνθρακα τον θάλαμο καλλιέργειας και έτσι τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν καλύτερα.
Σαν τα φυτά που αναπτύσσονται σε συστήματα υδροπονίας, τα μανιτάρια μεγαλώνουν σε μικρές σακούλες ή σε δοχεία με υπόστρωμα πριονίδια ή τεμαχισμένο άχυρο το οποίο είναι πολύ φθηνότερο. Οι μύκητες είναι αντοχής και μπορούν να δημιουργηθούν μέσα σε ένα υγρό χαρτόνι ή σε τεμαχισμένο χαρτί εφημερίδας ή υπολείμματα καφέ είτε σε οποιοδήποτε άλλο οργανικό υλικό.
Με πλευρώτους φτιάχνονται γκουρμέ πιάτα, έτσι πουλιούνται ακριβά σε ντελικατέσεν καταστήματα. Θεωρείτε vegan προϊόν και έχει αυτή την γεύση που θυμίζει κρέας άρα καταναλώνεται πολύ από διάφορες ομάδες ανθρώπων. Επίσης περιέχει ουσίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την διατήρηση της υγείας του ανθρώπου όπως πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς, στην πρόληψη του καρκίνου και γενικά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Υπάρχουν πολλοί τύποι μανιταριών πλευρώτους όπως ροζ, κίτρινο, γκρι, μπλε κ.α. Όλες αυτές τις ποικιλίες μπορείτε να τις βρείτε online σε διάφορα κιτ καλλιέργειας. Κάτω από ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας μπορείτε να δείτε το μυκήλιο να αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και να αποικίζει το υπόστρωμα του κιτ καλλιέργειας δημιουργώντας μια άσπρη μάζα στο υπόστρωμα από το οποίο σε μερικές εβδομάδες θα εμφανιστούν μανιτάρια.
Ενώ τα υδροπονικά φυτά μεγαλώνουν σε υπόστρωμα από το οποίο δεν λαμβάνουν τίποτα απλά στηρίζονται και ο καλλιεργητής τους παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά τα οποία τα διαλύει στο νερό ενώ χρησιμοποιούν και το φως για φωτοσύνθεση, τα μανιτάρια αποδομούν οργανική ύλη από την οποία παίρνουν την ενέργεια που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Επίσης δεν χρειάζονται πολύ φως αφού το φυσικό τους περιβάλλον είναι κάτω από πυκνές φυλλωσιές δέντρων που απλά έχει υψηλή υγρασία.
Μιας και στον σάκο καλλιέργειας έχει τοποθετηθεί το υπόστρωμα και τα σπόρια του μύκητα, το μυκήλιο αφήνεται να αποικίσει όλο τον σάκο κάτω από την κατάλληλη θερμοκρασία. Αυτή διαφέρει ανάλογα με το είδος του μανιταριού που θα καλλιεργήσουμε. Για παράδειγμα ενώ τα περισσότερα είδη πλευρώτους θέλουν θερμοκρασίες από 10-24°C μόνο τα ροζ πλευρώτους αναπτύσσονται στους 22-30°C. Έπειτα από δύο με τέσσερις εβδομάδες το άσπρο μυκήλιο θα έχει αποικίσει πλήρως το υπόστρωμα και για να ξεκινήσει η ανάπτυξη των μανιταριών θα πρέπει το μυκήλιο να δεχτεί οξυγόνο, υψηλή υγρασία και λίγο φως. Γιαυτό ανοίγουμε τρύπες σε σχήμα χ από τις οποίες θα βγούνε τα μανιτάρια. Σε αυτό το στάδιο η υγρασία θα πρέπει να είναι 80-95%. Οι μικρού μεγέθους καλλιεργητές συχνά ψεκάζουν με νερό τον περιβάλλοντα χώρο ενώ σε οργανωμένους χώρους καλλιέργειας χρησιμοποιούνται υγραντήρες για αυτή την δουλειά.
Κάθε μέρα ανάπτυξης των μανιταριών, αυτά διπλασιάζουν το μέγεθος τους και είναι έτοιμα για συλλογή πέντε μέρες από την στιγμή που θα ξεπεταχτούν από το υπόστρωμα. Τα πλευρώτους αναπτύσσονται σε συστάδες. Για την συλλογή της συστάδας την πιάνουμε από την βάση και καθώς την στρίβουμε αυτή αφαιρείται εύκολα. Από την στιγμή της συλλογής καλύτερο είναι να καταναλωθούν αμέσως φρέσκα αλλιώς μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για κάποιες μέρες.
Ενώ σε γενικές γραμμές στην καλλιέργεια μανιταριών δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα, ένα από τα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν είναι ότι λόγο της υψηλής υγρασίας εμφανίζονται fungus gnuts και μικρά μυγάκια τα οποία γεννάνε τα αυγά τους στο υπόστρωμα. Επίσης μπορεί το υπόστρωμα να μολυνθεί με βακτήρια ή μούχλα, και σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να πεταχθεί ολόκληρος ο σάκος καλλιέργειας.
Μετά από έναν επιτυχημένο κύκλο καλλιέργειας θα πρέπει να περιμένουμε μία με δύο εβδομάδες μέχρι το επόμενο κύκλο. Κάθε κύκλος που έπεται είναι και μικρότερος σε όγκο καθώς τελειώνουν τα θρεπτικά που το μυκήλιο μπορεί να απορροφήσει από το υπόστρωμα. Τέλος καθώς η καλλιέργεια του πλευρώτους είναι αρκετά εύκολη ένας καλλιεργητής μπορεί να δοκιμάσει να καλλιεργήσει άλλα μανιτάρια όπως lions mane , cordyceps shiitake ή οποιοδήποτε άλλο. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο επιπλέον γνώση και εξοπλισμός.




