Καυτερές πιπεριές και καψαϊκίνη: Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνες και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η καψαϊκίνη που τους προσδίδει το χαρακτηριστικό κάψιμο έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες.
Η πιπεριά κατάγεται από την Αμερική και συγκεκριμένα από το Μεξικό και το Περού. Στη Ελλάδα μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε εξωτερικούς χώρους υπαίθρια όσο και σε εσωτερικούς χώρους σε θερμοκήπια και θαλάμους καλλιέργειας.
Είναι λαχανικό θερμής εποχής, ευαίσθητο στο ψύχος. Δεν αντέχει παγετούς και σε θερμοκρασία κάτω από τους 11° C, η ανάπτυξη του σταματά, ενώ κάτω από τους 6° C τα φύλλα πέφτουν. Το ίδιο συμβαίνει και σε θερμοκρασίες πάνω από τους 35° C . Ιδανική θερμοκρασία για την βλάστηση των σπόρων είναι οι 26° C . Οι σπόροι στις συνθήκες αυτές μετά από 8-9 ημέρες βλασταίνουν. Για καλή ανάπτυξη και καρποφορία οι ιδανικές συνθήκες είναι 25-28 ° C την ημέρα και 16-18 ° C τη νύχτα. Η υγρασία πρέπει να κυμαίνεται 65-85% και το PH 5,8-6,8.
Για τη φύτευση της πιπεριάς θα χρειαστεί να σπείρουμε αρχικά σε σπορείο, σε ατομικά γλαστράκια ή δίσκους , πριν την οριστική μεταφύτευση. Μπορούμε ακόμα, να τις φυτεύουμε και απευθείας στο χωράφι. Για τη φύτευση επιλέγουμε σημείο ηλιόλουστο και έδαφος που να στραγγίζει εύκολα. Τοποθετούμε το σπόρο σε βάθος περίπου 1cm και προσέχουμε το πότισμα. Τα νέα φυτά αναπτύσσονται αργά και μετά από 5-6 εβδομάδες είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Μετά τη μεταφύτευση προτείνεται η χρησιμοποίηση στύλων υποστήριξης των φυτών.
Για την θρέψη της πιπεριάς χρησιμοποιούμε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο κάλιο και φώσφορο. Ιδανικά επιλέγουμε λίπασμα για κηπευτικά. Για την αποφυγή μαυρίσματος των καρπών(ξηρά σήψη) προτείνεται η χορήγηση ασβεστίου.
Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι 2-3 μήνες μετά την μεταφύτευση όταν οι καρποί έχουν πάρει το τελικό τους μέγεθος, η σάρκα έχει σκληρύνει και έχουν αρχίσει να αποκτούν το χαρακτηριστικό για κάθε ποικιλία χρώμα. Κόβουμε τις πιπεριές μαζί με το κοτσάνι για να διατηρηθούν περισσότερο.
Στο Grow it θα βρείτε σπόρους από καυτερές πιπεριές από όλο τον κόσμο.
Καλές καλλιέργειες.