Μία εισαγωγή στα δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά

Στο προηγούμενο άρθρο κάναμε μία εισαγωγή στα κύρια θρεπτικά συστατικά ή μακροστοιχεία δηλαδή στα θρεπτικά που τα φυτά απαιτούν μεγάλες ποσότητες ώστε να αναπτυχθούν σωστά και να παράξουν καρπούς, τώρα θα δούμε τα ιχνοστοιχεία που παρόλο που βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στα φυτά ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά σημαντικός για την σωστή ανάπτυξη, την ευρωστία και την παραγωγή των φυτών.

Ψευδάργυρος (Zn) O ψευδάργυρος συμμετέχει στον μεταβολισμό των φυτών καθώς ρυθμίζει την κατανάλωση των σακχάρων από το φυτό, συμμετέχει στον σχηματισμό της χλωροφύλλης και επηρεάζει την αυξίνη ένα ένζυμο του φυτού. Σε εδάφη με υψηλό pH επικρατεί η αδιάλυτη μορφή του ψευδαργύρου και είναι δύσκολα αφομοιώσιμος ενώ στα εδάφη με χαμηλό pH είναι εύκολα απορροφήσιμος. Μπλοκάρισμα του ψευδαργύρου μπορεί να γίνει και από μεγάλη συγκέντρωση φωσφόρου.
Η τροφοπενία ψευδαργύρου στα φυτά εμφανίζεται πρώτα στα κάτω φύλλα διότι δεν κινείται εύκολα μέσα στο φυτό. Τα συμπτώματα είναι χλωρωτικές κηλίδες και χλώρωση ανάμεσα στα νεύρα, μικρά φύλλα που νεκρώνονται και φυλλόπτωση τέλος έχουμε μειωμένη ανθοφορία και μικρή παραγωγή σπόρων.
Η περίσσεια ψευδαργύρου προκαλεί έντονο πράσινο χρωματισμό των φύλλων, χλώρωση ενδιάμεσα των νεύρων και συμπτώματα που μοιάζουν με τροφοπενία σιδήρου, μαγνησίου και φωσφόρου.

Βόριο (Β) Το βόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο ύψιστης σημασίας για τα φυτά γιατί ενισχύει την άνθιση, αυξάνει την γύρη και έπειτα την καρπόδεση. Επίσης έχει σημαντικό ρόλο και στην καλή ανάπτυξη της ρίζας.
Το βόριο είναι δυσκίνητο σε εδάφη με μεγάλο pH και περίσσεια ασβεστίου και μπορεί να προκληθούν τροφοπενίες όπως επίσης και από χαμηλή οργανική ουσία και από έκπλυση σε αμμώδη εδάφη.
Δυσκίνητο είναι και μέσα στο φυτό γι΄αυτό τα πρώτα συμπτώματα σχηματίζονται στα νέα φύλλα, στην κορυφή, τα οποία αποκτούν ανοιχτό πράσινο χρώμα και είναι μικρότερα και παχύτερα. Βλέπουμε νεκρώσεις βλαστών και οφθαλμών μικρότερη ανθοφορία και παραγωγή σπόρων. Η τροφοπενία αυτή επηρεάζει και την ανάπτυξη της ρίζας.
Η τοξικότητα βορίου είναι πιο συχνή σε εδάφη με χαμηλό pH και τα συμπτώματα αυτής είναι κιτρίνισμα και νέκρωση των φύλλων από την περιφέρεια προς το κέντρο ανάμεσα στα νεύρα και πολύ έντονη φυλλόπτωση.

Σίδηρος (Fe) O σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό της χλωροφύλλης και στην λειτουργία της αναπνοής, γενικά είναι σημαντικός για τη καλή ανάπτυξη και την καλή παραγωγικότητα των φυτών.
Στα όξινα εδάφη ο σίδηρος είναι αφομοιώσιμος ενώ στα ουδέτερα και στα αλκαλικά είναι ελάχιστα αφομοιώσιμος. Έλλειψη μπορεί να προκληθεί και στα κακώς στραγγιζόμενα εδάφη καθώς και από περίσσεια φωσφόρου.
Είναι δυσκίνητος μέσα στο φυτό και τα συμπτώματα εμφανίζονται στα νέα φύλλα στην κορυφή του φυτού. Αυτά είναι κιτρίνισμα ενδιάμεσα των νεύρων που παραμένουν πράσινα και στην συνέχεια προχωράει σε όλο το φυτό, κάποια φύλλα νεκρώνονται και η ανάπτυξη του φυτού μειώνεται εμφανώς.
Η τοξικότητα σιδήρου προκαλείται από μειωμένο pH και κλείδωμα του ψευδαργύρου και του μαγγανίου. Τα συμπτώματα της τοξικότητας είναι έντονο πράσινο ή καφέ χρώμα των φύλλων και μειωμένη ανάπτυξη.

Μαγγάνιο (Mn) είναι ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στην διαθεσιμότητα του σιδήρου και του αζώτου και συμμετέχει σε πολλές ενζυμικές που αφορούν την φωτοσύνθεση και την αναπνοή.
Το μαγγάνιο είναι διαθέσιμο σε εδάφη με χαμηλό pH και η τροφοπενία εμφανίζεται σε ουδέτερα και αλκαλικά εδάφη είτε σε εδάφη με κακή αποστράγγιση. Αυτό το ιχνοστοιχείο δεν μετακινείται εύκολα στο φυτό και τα συμπτώματα εμφανίζονται στα νέα φύλλα. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι κιτρινοπράσινος χρωματισμός των φύλλων με πράσινα νεύρα και έπειτα καφέ κηλίδες στο φύλλο με τελικό στάδιο την πτώση τους. Έχουμε διαταραχές του χρώματος και του μεγέθους του άνθους.
Τοξικότητα μαγγανίου έχουμε σε όξινα εδάφη με περίσσεια νερού και τότε εμφανίζονται χλωρώσεις και κακή ανάπτυξη της ρίζας.

Μολυβδαίνιο (Μο) Το μολυβδαίνιο είναι ένα στοιχείο που μετέχει στον μεταβολισμού του αζώτου όντας δομικό στοιχείο των ενζύμων που εμπλέκονται στην μείωση των νιτρικών σε αμμωνία, επίσης μετέχει στον σχηματισμό των φυματίων και στην λειτουργία της χλωροφύλλης.
Το μολυβδαίνιο είναι ευκίνητο στοιχείο και γι΄αυτό τα συμπτώματα απαντιούνται στα γηραιότερα φύλλα. Τροφοπενία συμβαίνει σε όξινα εδάφη ή σε εδάφη με περίσσεια ψευδαργύρου και χαλκού. Τα συμπτώματα είναι κιτρίνισμα του ελάσματος ενδιάμεσα των νευρώσεων με κάψιμο στην περιφέρεια αυτών και διαταραχές στην καρποφορία των φυτών.
Η τοξικότητα του μολυβδαινίου εμφανίζεται σε αλκαλικά εδάφη και τα ελάσματα έχουν κίτρινο ή κόκκινο χρώμα.

Χαλκός (Cu) O χαλκός είναι ένα στοιχείο που απαντάται στους χλωροπλάστες και μετέχει στην λειτουργία της φωτοσύνθεσης.
Είναι δυσκίνητος και τα πρώτα συμπτώματα βρίσκονται στα νεαρά φύλλα.
Η έλλειψη χαλκού εμφανίζεται σε αλκαλικά εδάφη κακώς στραγγιζόμενα και επίσης κλειδώνεται από περίσσεια ψευδαργύρου, αζώτου και φωσφόρου. Τέλος σε εδάφη με αυξημένη οργανική ουσία δεσμεύεται από αυτή.
Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι μαρασμός και μειωμένη ανάπτυξη των φυτών κιτρίνισμα των ελασμάτων αρχικά ενδιάμεσα των νευρώσεων και έπειτα όλου του ελάσματος. Επίσης έχουμε διαταραχές της ανθοφορίας και της καρποφορίας.
Περίσσεια χαλκού έχουμε σε όξινα εδάφη και επιδρά αρνητικά σε σίδηρο και μαγγάνιο.

Χλώριο (Cl)
Το χλώριο μετέχει στην φωτοσύνθεση και την ώσμωση ώστε τα φυτά να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά.
Η τροφοπενία χλωρίου εμφανίζεται σε αμμώδη εδάφη, εδάφη με περίσσεια βορίου και μολυβδαινίου και σε έλλειψη καλίου.
Τα συμπτώματα των φυτών είναι μικρό και κακώς ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα και μαρασμός των φύλλων, κιτρίνισμα, νέκρωση και φυλλόπτωση αυτών. Η τοξικότητα του χλωρίου προκαλεί μικροφυλλία, κάψιμο της περιφέρειας των φύλλων και μειωμένη ανάπτυξη.

Λίστα Επιθυμιών 0
Δες τη λίστα επιθυμιών Συνεχίστε τις αγορές
Scroll to Top